Hästens välbefinnande

Vi har ett stort ansvar att ta väl hand om våra hästar och se till att de mår bra. Hästen är känslig för våra signaler så det är viktig att vi söker efter fel hos oss själva och inte hos hästarna när någoting blir fel. Ju mer kunskap du har om hästens beteende, ju närmare kommer du hästen.

Artikel hämtad från Svenska Ridsportsförbundet:

Samspelet mellan människan och hästen fascinerar och engagerar miljontals människor världen över. Känslan när allt stämmer, är närapå oslagbar. Men samspelet blir inte fantastiskt på något sätt om det inte sker på schyssta grunder. Eftersom vi nästan uteslutande använder hästen för nöjes skull, ställer det extra stora krav på hur vi förhåller oss till den. Hur vi hanterar våra hästar är därför en viktig del av vår ridsport, och det innebär att vi alltid måste värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt.

Ridsportens Code of conduct – uppförandekod
Ridsportens Code of conduct handlar om hur vi ska uppträda mot vår tävlingskollega hästen. Hästens välmående kommer alltid före krav från tränare, ryttare, ägare, sponsorer, media och funktionärer.

Vårt ansvar
Vi som har hand om hästar har ett stort ansvar, så stort att riksdag och regering har stiftat särskilda djurskyddslagar. Det handlar helt enkelt om att hästar ska ha det bra. Kunskap om hur du tar hand om en häst på bästa sätt är minst lika viktigt som att lära dig sitta rätt i sadeln. Hur du hanterar hästen från marken är många gånger en fingervisning om hur skicklig du är på att rida eller köra. Hästen försöker tyda dina signaler, och därför är det en viktig grundregel att söka fel och hitta lösningar hos dig själv och inte hos hästen när du möter utmaningar. Därför är det en självklarhet att ständigt söka mer kunskap för dig som vill bli en bättre ryttare. Det handlar om allt från att ta reda på hur hästen fungerar till ridlära och principer för hästens utbildning. Allt för hästens bästa.

För oss ryttare sker merparten av idrottprestationen utanför tävlingsbanan. Framgångarna där är allt som oftast resultatet av både många timmar i sadeln och tid ihop med hästarna i stallet.

Återhämtning för ridskolehästarna

Varför har min favorithäst ”åkt till Pytt” och vad betyder det?

Ibland händer det tyvärr att ridskolans hästar skadar sig eller blir sjuka och för att de ska få chans att bli friska och/eller återhämta sig kan de därför få åka till Pytt Hambergs stall. Det kan också hända att någon häst är lite trött och behöver extra semester för att orka med sitt jobb på ridskolan, även då kan de få åka till Pytt. Det är oftast snabba beslut och tillfällen som uppstår ang vem eller vilka som får åka i väg en tid respektive komma hem till ridskolan igen.

Pytt Hamberg jobbade som instruktör på ridskolan för många år sedan och har idag en hästgård utanför Rimbo, ca.1 timme från DRK. Hos Pytt får ridskolehästarna möjlighet att återhämta sig i lugn och ro. Det är också hos Pytt flera av våra ridskolehästar går på sommarbete. Hos Pytt får hästarna den omvårdnad och behandling de behöver för att bli bra igen, och dagarna tillbringar de oftast ute i stora hagar tillsammans med sina hästkompisar. Hur länge hästen stannar hos Pytt varierar, från några veckor till flera månader beroende på vad som hänt med hästen och hur lång tid det tar för den att återhämta sig.

Har du några frågor om detta eller saknar din favorithäst i stallet? Tag kontakt med någon av fritidsledarna eller din ridlärare! Vi försöker i möjligaste mån informera skötare om deras sköthäst av någon anledning ska åka till Pytt. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet att informera skötare och elever i förväg om det, då detta ofta bestäms med kort varsel. Har din sköthäst varit hos Pytt ett tag kan det finnas möjlighet att åka och hälsa på den, prata med någon av fritidsledarna så hjälper vi till med detta!