Skötare

För att bli skötare behöver du gå vår skötarkurs. Du behöver ha en hästvana motsvarande J1 och vara minst 10 år. Åldern är satt för att du ska kunna vara i stallet själv och ha en viss studievana.

Skötarkurs

Skötarkursen börjar halvvägs in i terminen, när teorin för nybörjagrupperna (NYB) grupperna är slut.

Du anmäler dig på informationstavlan i stallet.

Kursen är 9 gånger, 2 timmar per gång. Vi blandar teorikunskaper med att träna praktiskt. På varje pass tränar vi olika områden och vecka efter har vi ett mindre förhör.

Du kommer att lära dig om skötsel, hästens beteende, utseende, utrustning, visitering, sjukdomar, foder, trivsel och säkerhet i stallet, hur man är en schysst kompis mm. Pass 8 görs ett större kunskapstest och pass 9 är det avslutning då ni får era sköthästar.

Under skötarkursen kommer du att få provsköta tre olika hästar för att få fler favoriter och känna efter vilken häst och dag som fungerar för dig. Vilka hästar och dagar som är lediga ser du på informationstavlan för skötarna.

 

Förmåner som skötare

En underbar del med ridning är hästarna, att få pyssla och ta hand om en häst. Som skötare får du ansvaret att ta hand om en häst två bestämda dagar i veckan, ca 30-60 minuter per gång.

Du borstar, ryktar, visiterar, smörjer utrustningen, ser till att vattenkopp och krubba är rent. Genom att pyssla om din sköthäst extra mycket och ger du den trygghet, kärlek, uppskattning och ser till att den trivs med att vara ridskolehäst. Du blir också viktig som skötare att träna din sköthäst om den tex tycker att det är svårt att få hovarna kratsade.

Som skötare kommer du märka att du och din häst kommer att komma varandra närmare. Du kommer bli tryggare i att hantera hästar och bli bättre på att se och känna av hästens humör och eventuella spänningar, vilket också kommer att hjälpa dig som ryttare. Andra bra saker är att du som skötare kan ha din skötväska i hästens skötlåda i lådrummet.

Du får, tillsammans med de andra skötarna, dekorera er hästs box vid jul. En gång om året gör de som vill nya lådskyltar (skötarna måste vara överens). Vid påsk är det skötarridning då man kan få rida sin sköthäst, om häst och ryttare fungerar ihop, utbildningsnivå och storlek. Är hästen ledig får du självklart sköta den fler dagar i veckan tills den får fler skötare.

Skötardagboken

I skötardagboken fyller du och de andra skötarna i hur hästen mår, om den har fått några skador, om och vad ni smort och gjort rent. På så sätt vet ni om något speciellt hänt och vad av utrustningen som är gjord.

Eftersom den helst ska bli smord minst en gång i veckan. Därför är det viktigt att du som skötare fyller i den så de andra vet. Varannan vecka lämnas den i till fritidsledarna och du hämtar en ny (bredvid brevlådan). På så sätt vet fritidsledarna hur det går och hur hästen mår. Är du sjuk, reser bort, inte kunnat sköta av olika skäl skriver du det på övrigt.

 

Krav på dig som skötare

Som skötare förväntas att du sköter din sköthäst och dess utrustningen två gånger i veckan. Du fyller i skötardagboken och går på skötarmötet som är varje termin. Om du av någon anledning inte kan närvara på någon av alla de tillfällen som erbjuds måste du kontakta fritidsledarna.

Det är viktigt att du meddelar om du behöver sluta som skötare. Byta dag/häst om det krockar så du inte kan sköta på de dagar du har så försöker vi lösa det tillsammans.

Du är alltid välkommen tillbaka som skötare om du behöver ta en paus. Kontakta någon av fritidsledarna om du har frågor eller funderingar om skötarverksamheten.