Börja rida hos oss

För att få börja rida på Djursholms ridskola ska man ha fyllt 6 år. Första steget till att få en ridplats på ridskolan är att anmäla sitt intresse.

Intresseanmälan fylls i här.

Det går även att besöka ridskolans kontor där en blankett fylls i och lämnas in på plats.

Om det finns platser lediga på rätt nivå erbjuds eleven plats direkt, är det fullt ställs istället eleven på kö och kontaktas när plats kan erbjudas. Intresseanmälan är inte bindande, men för att kvarstå i kö ska en förnyad anmälan lämnas varje år före maj månads utgång.

Adress till ridskolan finns under kontakt. Har du frågor om verksamheten går det också bra att ringa, se kontakt för telefonnummer och telefontider.

Kläder i stallet - Ryttarens utrustning

Hur ska man vara klädd i stallet?

Det är viktigt att ha bra kläder för allas säkerhet. Byxor, tröja som minst är kortärmad och riktiga skor. Inte tofflor, sandaler eller andra öppna skor. Och självklart är det hjälm som gäller när vi hanterar hästar.

Hjälm
Godkänd ridhjälm är obligatorisk vid all ridning. Hjälm rekommenderas även vid hantering av hästarna i stallet.

Det finns ett begränsat antal hjälmar i stallet för utlåning. Tänk på att en hjälm ska sitta bra på huvudet och ha hakbandet knäppt. Det kan vara bra att satsa på en egen hjälm för bästa passform och säkerhet!

Hjälmtillverkarnas rekommendationen är att kassera en hjälm som tappats i golvet med en smäll. Tänk på att det inte syns på hjälmen om den spruckit och att en sprucken hjälm inte ger något skydd!

Skor eller stövlar med klack
Skor eller stövlar som används vid ridning ska ha klack. Anledningen är att en sko utan klack lättare glider för långt in i stigbyglarna och då ökar risken att eleven blir kvar hängande vid en avfallning. Av samma anledningen bör eleven undvika skor med grovt mönstrad sula samt andra typer av kraftiga skor även om de har klack.

För elevens bekvämlighet och säkerhet är det bäst att använda ridstövlar (det finns billiga!) eller skor med lösa skaft (så kallade short chaps/leggings).

Skor med stålhätta skyddar elevens fötter i stallet men är inte lämpliga att rida i då sulan är kraftig och lätt fastnar.

Säkerhetsväst/skyddsväst
Använd gärna säkerhetsväst. Har du ingen egen finns det ett begränsat antal att låna i stallet. Tänk på att västen ska sitta bra vilket innebär att den ska sluta 2-3 cm nedanför revbenen på framsidan och täcka ryggraden från sjunde nackkotan och sluta några centimeter ovanför svanskotan. En för lång väst blir obekväm då den nedre delen slår emot sadeln. Köp aldrig en väst ”att växa i”, den gör då mer skada än nytta vid ett fall.

Ridbyxor
Det går bra att rida i vilka mjuka byxor som helst. Skillnaden mellan ridbyxor och vanliga byxor är att sömmarna på ridbyxor är placerade så att ryttaren inte ska få skav av dem.

Ridbyxor är också förstärkta antingen vid enbart knäna (så kallad knäskoning) eller längs hela benen och sätet (så kallad helskoning). Materialet i skoningen kan vara tyg, skinn, syntetskinn eller ha detaljer av silikon/gummi (”grip”). Skinn/syntetskinn eller silikon är det som ger bäst grepp i sadeln.

Handskar
Hanskar eller vantar rekommenderas oavsett årstid för att skydda elevens händer vid ridning. Handskar särskilt avsedda för ridning har anti-glid material på de ställen där eleven håller tygeln vilket ger bättre grepp.

Ridspö
Ridspö hör till ryttarens grundutrustning från ca J1-nivå. Ett begränsat antal ridspön finns att låna i stallet men det är bra att ha ett eget. Om inte instruktören sagt något annat ska eleven ha ridspö med sig eftersom det är lättare att låta bli att använda det än att försöka få tag i ett under lektionen när behovet uppstår.

Övrigt
Långt hår ska sättas upp och det är rekommenderat att använda långärmat även vid varm väderlek. Undvik gärna bylsiga kläder så underlättar det för ridinstruktören att se hur du sitter.

Samling/upprop
20 minuter före lektionens början samlas alla elever för att ropas upp och prickas av. Samlingen är i det stora låd-rummet bredvid kontoret. Därefter delas en häst ut till varje elev. Kan eleven inte komma vid något ridtillfälle är ridskolan glad om lektionen avbokas för att underlätta planering samt att möjliggöra för andra elever att rida igen. Läs mer om avbokning och igen-ridningsregler.
Förbered hästen för ridning
Efter att eleven fått en häst tilldelad kontrollerar hen om hästen befinner sig i något av ridhusen eller i stallet. Om hästen befinner sig i något av ridhusen ska eleven strax före lektionstidens början stå redo vid insläppet i ridhuset och ta över hästen från föregående ryttare.

Om hästen befinner sig i stallet ska eleven göra iordning hästen för ridning. Eleven börjar med att kontrollera på utrustningstavlan om hästen ska ha någon speciell extra-utrustning och gör sedan hästen i ordning (vana elever borstar hästen, kratsar ur hovarna, sadlar och tränsar den. Vid lektioner med mer ovana ryttare kan hästarna vara både sadlade och tränsade och det finns alltid personal i stallet som hjälper eleverna). Fråga efter dem om de inte syns till!

Eleverna leder ut hästarna till ridhuset först efter att personal sagt till om det. Hästarna leds alltid ut i ordningen med att hästen längst bort från ingången börjar och sen ska hästarna ledas ut i tur och ordning. Tänk på att hålla ett säkerhetsavstånd till hästen framför på tre meter.

Uppsittning, ridning och avsittning
Hästarna ställs upp med stora luckor bredvid varandra på en rad mitt i ridhuset (på den så kallade medellinjen). När alla ställt upp förbereds uppsittningen; sadelgjorden dras åt och stigbyglarna dras ner. Eleverna får sitta upp efter att instruktören meddelat att det går bra.

När alla är klara med uppsittningen ber instruktören en elev att ta täten och börja ridningen. Därefter går hästarna ut i den ordning de står uppställda och sedan följer en ridlektion på nivå anpassad för eleverna.

Vid lektionens slut får en elev ta täten och börja uppställningen på medellinjen och därefter ställs hästarna igen upp bredvid varandra på rad i den ordning de går.

Avsittning sker först när alla elever har ställt upp och instruktören sagt till att eleverna ska sitta av.

Efter avsittningen håller eleven i sin häst och väntar och ser om den ska tas över av en ny ryttare. Om ingen ny ryttare kommer till hästen drar eleven upp stigbyglarna. Instruktören säger sedan till när det är dags att ta in de hästar som ska till stallet och de går alltid med början av hästen längst bort från ingången. Hästarna leds därefter in i stallet.

Tid för upp- och avsittning ingår i lektionstiden.

Gör i ordning hästen efter ridningen
Efter ridningen ska all hästens utrustning tas av (om inget annat meddelats), bettet tvättas och all utrustningen hängas tillbaka på respektive plats. Borsta gärna av hästen och kratsa ur hovarna. Är hästen svettig är det bra om den tvättas av med en blöt svamp, men tänk på att vara sparsam med vattnet så den inte blir för blöt.
Lektionstyper
För att ge eleverna en bra grund ägnas de flesta lektioner åt dressyr. På dressyrlektionerna tränas eleven att sitta i lodrät sits och använda sin hjälper korrekt (hjälper är benämningen för hur eleven kan kommunicera till hästen vad hen vill att den ska göra).

Vissa lektioner är markarbetes- eller hopplektion och då övas eleven i att rida i lätt sits samt rida över bommar på marken (markarbete) eller hoppa hinder (hoppning). I lektionstiden ingår att eleverna tar fram och plockar undan hindermaterialet.

Det ingår också uteritter i skog och mark och ibland förläggs ridningen till flisbanan eller någon av de två gräsängarna/fälten.

I elevens utbildning ingår också teoretisk häst- och ridkunskap. Minst en lektion per termin ägnas helt åt att öka elevens kunskaper om hästar och ridning.

Nybörjargrupperna har teori 8-10 gånger per termin med fritidsledarna efter sin ridlektion. Teorin är avgiftsfri.

Övriga grupper har en teorilektion per termin som då ersätter ett ordinarie ridtillfälle. Ibland erbjuds clinics eller kurser med utomstående tränare eller tävlingsryttare.

Ledare

Vid ridning i nybörjargrupp för juniorer förväntas eleven ha en ledare som hjälper till att hålla i hästen under ridningen. Ridskolan tillhandahåller inte ledare, men det finns ibland andra ridskole-elever som kan tänka sig att ställa upp. En ledare behöver inte ha tidigare hästerfarenhet men måste kunna hålla i hästen och orka springa med när eleverna travar. Alla ledare under 18 år ska ha hjälm när de leder.