Interna tävlingar & program

Nyheter höstterminen 2024

Inför höstterminen 2024 har vi förändrat en del i upplägget för de interna tävlingarna. Vi har gjort det utifrån erfarenheter från nuvarande upplägg och återkoppling i medlemsenkäten.

  • Vi förstärker fokus på lärande och utveckling av ryttarna i nära samarbete med ridskolan
  • Vi inför nya och uppdaterade klasser
  • Inverkansbedömning införs i interna klasser
  • Kvalificeringsreglerna uppdateras

En sammanfattning av de rutiner och regler som gäller för våra interna tävlingar hittar du tills vidare HÄR (pdf-dokument).

 

Allmänt om interna tävlingar hos Djursholms Ridklubb

Djursholms Ridklubb anordnar regelbundet interna tävlingar i dressyr och hoppning på olika nivåer. För att få delta på våra interntävlingar måste du vara medlem i klubben.

Vi försöker att följa TR till största möjliga mån vid de interna tävlingarna, dock anpassar vi dessa tävlingar till klubbens förutsättningar och möjligheter. Länk till Svenska Ridsportsförbundet och TR finns här.

Tävla –  en del av utbildningen

Idrott och ridning ska bidra till att vi mår bra, utvecklas och har roligt! Tävling är en naturlig del av ridsporten som kan introduceras på ridskolan.

Vi har valt att utforma vårt tävlings- och kvalsystem så att det fokuserar på långsiktig utveckling och lärande, snarare än kortsiktiga resultat. Vi vill att den erfarenhet och kunskap man får av att tävla också hinner befästas så att tävlandet kan ske på ett säkert sätt, för såväl häst som ryttare.

Tillsammans skapar vi möjligheter och förutsättningar för tävlingar på justa villkor där alla känner sig välkomna. Vi lär oss hela tiden och ser regelbundet över våra regler och riktlinjer. Det ska vara kul att tävla!

Tävla på barnens villkor

Allt fler föreningar står bakom principen att tävla på barns villkor.

Många av idrottsrörelsens specialidrottsförbund har sett över sina tävlingssystem och infört förenklingar och anpassningar vad gäller bl.a resultatredovisning, baserat på aktuell forskning om barn och ungdomars utveckling. Förbunden vill att fler ska ha roligt, må bra och utvecklas när de idrottar utan att påverkas alltför mycket av tävlingsresultat och rankingsystem i tidig ålder.

Vi anslår resultatlistor på stallet samt på hemsidan. Inte i andra kanaler med kommentarsfunktioner eller liknande.

    Information och program för interntävling

    För att få delta på våra interntävlingar måste du vara medlem i klubben.

    Här nedan har Tävlingskommittén och ITK (Interntävlingskommitén) sammanställt viktig information som du måste känna till som tävlande och förälder till juniorer.

    Välkommen att kontakta någon i Tävlingskommittén om du har några frågor eller funderingar på tavling@djursholmsridklubb.se 

    För frågor angående TDB och digital anmälan kontakta Lena Lindberg (lenalin68@gmail.com) eller Johanna Heselius (drk.j.heselius@gmail.com)

    Lycka till!

    Här hittar du allt du behöver om interntävlingar hos Djursholms Ridklubb

    När du klickar på den röda “baken” fälls texten ut. Där framgår också om informationen är under uppdatering. I så fall finns också en länk till en pdf med aktuella regler och rutniner.

    Vem får tävla på våra interntävlingar?

    För att tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK och vara inskriven i en ridgrupp.

    Rider du inte på ridklubben tävlar du i privatklass.

    Alla som har plats på ridskolan betalar sin medlemsavgift via fakturan från ridskolan varje år.

    Är du privatryttare och vill tävla på våra interntävlingar mailar du info@djursholmsridklubb.se så får du en faktura med medlemsavgiften via mail. Ange namn, fullständigt personnummer, adress och telefonnummer när du mailar.

    Varken du eller din häst behöver ha licens för att vara med på våra interntävlingar men din häst ska naturligtvis vara vaccinerad enligt TR. Du kan ha licens i annan klubb men även vara medlem i DRK och får då tävla på våra interntävlingar.

    Medlemsavgifter 2024:
    Junior (t.o.m. 18 år) 415 kr
    Senior 615 kr

    För att vi ska kunna ha interna tävlingar behövs tävlingsledare. Om du tävlar och är 14 år eller äldre, eller om du har ett barn som tävlar, förväntas du vara tävlingsledare och/eller funktionär på en av klubbens externtävlingar minst en gång per år. Se mer om vad det innebär under fliken som heter “Tävlingsledare & funktionär” här på hemsidan.

    Vad kostar det att tävla på DRKs interntävlingar?

    JUNIOR: Bomklass, Caprilli, Blåbär, Debutant, Mini-LD – med ridlärare: kostar 460 kronor inkl avgift till TDB och Payex.

    SENIOR: Bomklass, Caprilli, Blåbär, Debutant, Mini-LD – med ridlärare: kostar 510 kronor inkl avgift till TDB och Payex.

    JUNIOR övriga klasser kostar 410 kronor inkl avgift till TDB och Payex.

    SENIOR övriga klasser kostar 480 kronor inkl avgift till TDB och Payex.

    För PRIVATRYTTARE kostar det 200 kronor inkl avgift till TDB och Payex.

    Senior enligt TR = från det år man fyller 19 år.

    Priser augusti 2024

    Hur anmäler jag mig?

    Ca 3 veckor innan tävlingsdagen sätter vi upp information om tävlingen på anslagstavlan i stallet. Där finns också beskrivning och länkar till var du anmäler dig.

    DIGITAL ANMÄLAN
    Du anmäler dig digitalt på Djursholms Ridklubbs hemsida i Tävlingskalendern som du hittar här.

    • Gå in på tävlingen du vill anmäla dig till. Där finner du all information du behöver, tider, datum, klasser och här kommer även startlistor läggas upp.
    • Det finns länkar till de olika klasserna. Klicka på länken till klassen du vill anmäla dig till. Läs noga informationen i början av anmälan!
    • Fyll i informationen enligt instruktionerna
    • Skicka in din anmälan

    Du får ett mail som bekräftar din anmälan, spara detta mail. Du kan redigera din anmälan i efterhand genom länken som finns i mailet.

    Du kan även avanmäla dig från tävlingen genom denna länk. Gå in och lägg till “AVANMÄLD” i ditt namn så det blir tydligt för tävlingsledarna. Om du vill avanmäla efter att anmälningen stängt, måste du kontakta tävlingsledarna direkt.

    Om du vill anmäla till flera klasser måste du göra en anmälan per klass. Om du inte har varit med och tävlat tidigare måste du fråga din ridlärare först.

    TDB-ANMÄLAN
    Därefter anmäler du dig i TDB (Tävlingsdatabasen).

    Att anmäla i TDB är inte svårt. Gå in på tdb.ridsport.se och skapa ett TDB-konto, det är gratis. För att kunna skapa ett konto måste du ha BankID. Därför skapar du som förälder ett TDB-konto och lägger sedan till ditt barn som en av dina ryttare. Du gör det under Mina sidor – Ryttare.

    När det gäller våra interntävlingar, använder Djursholms ridklubb TDB endast som betalningskanal, då vi  saknar möjlighet att administrera kontanthantering. Det spelar därför ingen roll vilken ponny/häst du anmäler dig på i TDB – det är den digitala anmälan som räknas.

    För att anmäla dig/ditt barn till klubbens interntävlingar i TDB måste du först lägga upp en ponny/häst under Mina sidor – Hästar. Du kan lägga upp en valfri häst/ponny om du vet licensnummer eller vad den heter i stamtavlan. Hittar du inte den häst/ponny du vill lägga till så skapar du istället en ”manuell” häst/ponny. Det spelar ingen roll vilken häst/ponny du anmäler dig på, det viktiga är att din anmälan är registrerad och betalad i TDB i tid.

    När du skapat ett konto och lagt upp en häst/ponny söker du upp den tävlingen du vill anmäla dig till via länken i kalendern på hemsidan. Betala anmälan via Swish eller kortbetalning inom en timme efter anmälan. Görs inte det stryks anmälan av systemet.

    Om du avanmäler dig från tävlingen innan anmälningstiden gått ut återbetalar TDB pengarna till dig på en gång.

    Vill du lägga till flera ryttare i din profil, t ex om du har flera barn som tävlar, går du åter till Mina sidor – Ryttare.

    Rätt ryttare ska vara anmäld i TDB, alltså INTE en förälder. Det kan bli stor förvirring för tävlingsledarna annars.

    Viktigt! Kontrollera vilka anmälningstider som gäller för den tävling du vill vara med på. Har du inte anmält i de digitala formulären samt i TDB i tid så får du inte starta! Inga undantag görs.

    Får du problem med ditt TDB konto eller undrar över något vad gäller anmälningar är du välkommen att maila Lena Lindberg (lenalin68@gmail.com) eller Johanna Heselius (drk.j.heselius@gmail.com).

    Tävla privathäst/ponny på DRKs interntävlingar

    Interntävlingarna anordnas av klubben på anläggningen vid Djursholms ridskola. Alla som löst aktuellt medlemskap i Djursholms Ridklubb är hjärtligt välkomna att deltaga.

    Fr o m LC tävlar privatryttare i en egen klass och vid minst två startande delas prisrosetter ut, enligt TR, i annat fall är starten utom tävlan.

    Anmälan görs via TDB och det digitala formuläret. Varken du eller hästen/ponnyn behöver ha licens för att tävla på interntävlingarna.

    Du anmäler dig sålunda även via den digitala länken som privatryttare, så att tävlingsledarna får dina kontaktuppgifter, vilken klass du vill rida samt om du har några speciella önskemål.

    Under tävlingsdagen har tävlingsledarna svårt att svara i telefon eller på SMS, ofta tävlar de själva och/eller har en funktionärsuppgift.

    Kom i god tid eftersom vi inte väntar på några ekipage om tävlingen skulle gå fortare än planerat.

    Vi försöker samla privatklasserna så mycket det går för att minimera väntan, men det är mycket annat som vi också måste ta hänsyn till. Därför kan det ibland bli väntetider mellan klasserna.

    Vi är tacksamma om du som privatryttare har möjlighet att hjälpa till med in-och/eller utbyggnad av banan. Detta är inget “måste” om du har häst/ponny som inte är uppstallad på anläggningen, men vi är tacksamma för all hjälp vi kan få. Är din häst uppstallad på Djursholm så kan du, precis som lektionsryttarna, få en funktionärsuppgift och det är obligatoriskt att hjälpa till med in-och utbyggnad av banan. Ta gärna med en person som kan vara funktionär om inte du kan.

    Tänk på att när du väl har anmält dig så MÅSTE du meddela tävlingsledarna om du inte kan komma, antingen via direktkontakt eller via anmälningsformuläret. Detta är mycket viktigt eftersom det annars kan störa hela tidsschemat.

    Varmt välkommen!

    Regler för att tävla på våra interntävlingar

    • Du måste komma i tid på morgonen.

    • Det är viktigt att alla hjälper till med till exempel banbygge, staketbygge och byggnad av framhoppning.

    • Alla hjälps åt vid ombyggnation av banan mellan klasser.

    • Alla måste stanna kvar till tävlingens slut. Plugg, familjemiddag och dylikt är inte anledning att gå tidigare.

    • För att vi ska kunna ha interna tävlingar behövs tävlingsledare. Om du tävlar och är 14 år eller äldre, eller om du har ett barn som tävlar, förväntas du vara tävlingsledare på en interntävling och/eller funktionär på en av klubbens externtävlingar minst en gång per år. Läs om vad det innebär under fliken “Tävlingsledare & Funktionär “.

    • Du är själv ansvarig för att hålla reda på när du blivit uppklassad. Se listor på hemsidan.

    • I klasser där en ridlärare ansvarar för framridningen får föräldrar eller annan person ej påverka framridningen.

    • I våra interna program får man ha hjälptyglar.

    • Lättridning i interna program. 

    • I de officiella programmen vid klubbtävling ska hästen ha sin vanliga utrustning.

    • 1 start per ryttare normalt. Ridskolan kan be ryttare starta fler gånger, t ex på en grön häst som behöver få öva.

    • Vid anmälan ska man önska tre hästar. 

    • Domaren dömer det den ser, vi ändrar inga poäng eller bedömning i efterhand. 

    • All återkoppling gällande aktuell tävling går via tävlingsledare och tävlingskommittén. Vid behov tar de frågorna vidare till styrelse och ridskolan.

    • Klubbtävlingarna genomförs på söndagar enligt överenskommet schema

    Hjälps vi alla åt så går det fort och lätt!

     

    Regler och klasser för hoppning

    OBS! Denna text är under uppdatering. Se pdf-dokument HÄR för aktuella regler och klasser

    Klubbens interna tävlingar är utbildningstävlingar och vi har inga krav på klädsel eller särskild utrustning för hästen. Se hellre till att din tävlingshäst är välryktad och att dess ordinarie utrustning är ren och smord. Dock måste du ha säkerhetsväst om du är under 18 år.

    När du klarat av ett steg så får du i mån av plats fortsätta att rida t ex Debutant, men de som inte är kvalificerade har företräde.

    Man börjar med Caprilli. Om du inte tävlat tidigare så måste du fråga din ridlärare först. Du ska gå i minst J2.

    En caprillibana består av olika dressyrmoment och olika bom/hinderövningar. Det kan vara att börja trava på ett bestämt ställe. Lägga en volt eller göra halt mellan två koner. Trava över cavaletti, rida över galoppbommar eller hoppa ett vanligt hinde. Det finns hur mycket som helst man kan göra, det är bara fantasin som sätter gränserna.

    Att rida caprilli är en bra förberedelse för ryttaren som ska lära sig att hoppa en hel bana. Som ryttare tränar du på en bra kommunikation med hästen och att rida noggranna vägar både före och efter hindren.

    Här hittar du banskisser för Caprilli.

    Du behöver minst en godkänd Blåbärsdressyr innan första start i Debutant. Alla rider hinder som är ca 50-60 cm i lilla ridhuset. På tävlingsdagen får du hjälp av representanter från ridskolan eller klubben. Du ska ha ridit minst tre Debutant med godkänt resultat på minst tre olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen innan du går vidare till:

    Mini-Lätt D (LD). Gemensam bangång i stora ridhuset och gemensam framridning i lilla ridhuset tillsammans med personal från ridskolan. Efter framridningen går alla in i stora ridhuset och ställer upp i hörnen och hoppar sen i tur och ordning banan, ungefär som en vanlig lektion. Bedömningen är inverkansridning där ryttaren få godkänd/icke godkänd med motivering. Ryttare med fel på hinder kan bli godkänd. Även denna klass ska du rida minst tre gånger med godkänt resultat på minst tre olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen innan du går vidare till:

    Lätt D (LD) Egen framridning i lilla ridhuset, tävlingen sker i stora ridhuset. Bedömningen är inverkansridning där fel på hinder räknas först. När du ridit minst tre gånger med godkänt resultat (60%) på minst två olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen följer sedan: LC → LB
    Häst/ponny kan starta max två gånger/tävling. Eva kan dock besluta annat i särskilda fall.

    Regler och klasser för dressyr

    OBS! Denna text är under uppdatering. Se pdf-dokument HÄR för aktuella regler och klasser

    Klubbens interntävlingar är utbildningstävlingar och vi har inga krav på klädsel eller särskild utrustning för hästen. Se hellre till att din tävlingshäst är välryktad och att dess ordinarie utrustning är ren och smord.

    När du klarat av ett steg så får du i mån av plats fortsätta att rida t ex Blåbär eller Lingondressyr, men de som inte är kvalificerade har företräde.

    I Blåbär och Lingondressyr samt LC:1 steg 1 får ryttaren rida med spö och hjälptyglar.

    Man börjar med Blåbärsdressyr (i TDB heter klassen ”Testryttare”). Om du inte tävlat tidigare så måste du fråga din ridlärare först. Du ska gå i minst J2. På tävlingsdagen får du hjälp av representanter från ridskolan eller klubben på framridningen som sker i avgränsad plats i stora ridhuset. Programmet rids i lilla ridhuset och innehåller halt, skritt och trav. Programmet finns på hemsidan, både som text och bild.

    Du ska ha ridit minst tre Blåbärsdressyr med godkänt resultat (105 p) på minst tre olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen innan du går vidare till:

    Lingondressyr (i TDB heter klassen ”Testryttare”). På tävlingsdagen får du hjälp av representanter från ridskolan eller klubben på framridningen som sker i avgränsad plats i stora ridhuset. Programmet rids i lilla ridhuset och innehåller halt, skritt, trav och galopp. Programmet finns på hemsidan, både som text och som bild. Du ska ha ridit minst tre Lingondressyr med godkänt resultat (108 p) på minst tre olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen innan du går vidare till:

    LC:1 steg 1 Framridning i lilla ridhuset eller i avgränsad plats i stora ridhuset med hjälp av representanter från ridskolan eller klubben, tävlingen sker i stora ridhuset med vita staket. När du ridit minst tre gånger med godkänt resultat (minst 60%) på minst tre olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen går du vidare till:

    LC:1 steg 2 Nu får du inte ha hjälptyglar och spö längre, hästen ska gå med lite eftergift. Samma sak gäller här – minst tre godkända ritter (minst 60%) på minst två olika hästar vid tre olika tävlingstillfällen.

    Sedan följer: LC:2 → LB:1 → LB:3 → LA:1 → LA:3

    Åldersindelning DRKs interntävlingar

    Dressyr
    Vi delar in klasserna i juniorer respektive seniorer. Du tävlar i juniorklassen till och med det år du fyller 18. Därefter tävlar du i seniorklassen. Det spelar ingen roll om du rider ponny eller häst.

    Hoppning
    Vi delar in klasserna i häst och ponny. Du tävlar i ponnyklassen till och med det år du
    fyller 18. Därefter tävlar du i hästklassen även om du rider ponny, men hoppar på ponnyhöjd.

    Uppklassning

    OBS! Denna text är under uppdatering. Se pdf-dokument HÄR för aktuella regler och klasser

    För varje placering ett ekipage får utdelas uppklassningspoäng. Det finns regler angående uppklassning längre ner på den här sidan.

    Det är upp till varje ryttare att kontrollera sin ställning inför varje tävling. Deltar man i tävlingen på en häst man blivit uppklassad på rider man i privatklassen.

    Om det är för få lektionsryttare i en klass för att det ska bli en tävling (två ekipage krävs för att det ska bli en tävling) får lektionsryttaren tävla mot privatryttarna.

    Från och med 2019 räknas inga championat- eller vandringspoäng.

    Hälsningar från ridskolan vid tävlingar

    Vi vill uppmana alla tävlingsryttare att ta alla frågor med tävlingsledarna som sedan kan föra vidare en diskussion med Emelie angående hagutsläpp.

    Hagtider
    Vid Blåbär och Debutantdag behöver ponnysarna gå ut i hagen först på dagen, kl. 7-9. Vi vill att ponnysarna ska vara rastade före de mindre barnen ska rida. Det betyder att tävlingsdagen kan börja först när de har kommit in, med undantag för banbygge.

    Om det är många deltagare så dagen blir lång kan man alltid börja med en högre klass med hästarna.

    Personalen jobbar 7-12, 14-17 och vi vill undvika onödiga eftersläpp och enstaka intag från hagen då det är ungdomar som arbetar. Om det har råkat bli fel i planeringen går det bra att två kompetenta personer med hjälm hämtar hästen i hagen.

    OBS! Vi behöver samarbeta med att göra startlistorna så ponnysarna och hästarna får gå i hagen minst 1,5-2 timmar, helst längre. Vid tävlingar där det nästan enbart startar hästar ser vi gärna att alla valackarna får gå ut först på dagen då de är flest, kl. 7-9/9.30.

    Hästarnas välfärd går före vår bekvämlighet. Hagtid går före badning och knoppning av ponny och häst.

    Hoppas på trevliga tävlingar!

    Hälsningar Djursholms Ridskola

    Karta över parkering för privatekipage som kommer och tävlar

    Program & protokoll

    I tävlingskalendern hittar du detaljerad information om varje tävling, tider, startlistor, anmälningslistor med mera.

     

    Dressyr

    Här nedanför finns beskrivning av varje dressyrprogram dels i text, dels som bilder. Beskrivningarna är pdf:er som kan laddas ner.

    Programmen är uppdaterade och är de som gäller fr o m höstterminen 2024.

    Dressyrprogram i bilder finns också hos bland annat Stallbacken.

    Hoppning

    Inverkansridning Mini-LD

    Checklista för samlingen

    Hej och välkomna!

    • Upprop, kolla så att alla är på plats.
    • Tider och pauser, när tänker vi första start?
    • Regler för dagen: alla hjälper till med banbygget och att bygga ut banan. Det gäller lilla ridhuset och stora. Alla hjälps åt att städa (glöm inte toaletterna) och se till att det ser bättre ut än när vi kom. 
    • Mocka lilla ridhuset.
    • Regler kring byte av schabrak och andra delar.
    • Funkisar – uppgifter och nyckelpersoner. Har alla koll på vad de ska göra?
    • HJÄLM PÅ BANAN!!!
    • Regler på banan. Man får hjälpa till efter två stopp, inte innan. Inte lägga ner bommar innan utesluten, man får inte sitta upp efter att ha trillat av.
    • Sjukvårdsansvarig
    • Listor med funkisar och tider samt telefonnummer (anslagstavlan)
    • God stämning, hjälp varandra.
    • Ingen får vara i lektionssalen eller loungen.
    • Prisutdelning sker när allt är klart, inga priser innan dess. 
    • De som inte hjälper till (med exempelvis banbygge och städ) kan inte förvänta sig en rosett även om de är placerade.

     PDF för utskrift

    Inverkansridning LD

    Banskisser Bomklass, Caprilli och Debutant

    Programmen är uppdaterade och gäller fr o m höstterminen 2024

    Uppklassning & poäng 

    OBS! Denna text är under uppdatering. Se pdf-dokument HÄR för aktuella regler.

    När man har varit framgångsrik på tävlingsbanan på en viss häst eller ponny blir man uppklassad.

    Det betyder att man inte får starta den hästen/ponnyn på den tävlingsnivån längre. Men man kan förstås byta häst/ponny och rida kvar på samma nivå. 

    Dressyr: ekipaget blir uppklassat från LC:2 om man har mer än 20 poäng, och från LB om man har mer än 40 poäng.
    Hoppning: ekipaget blir uppklassat från LD om man har mer än 20 poäng, och från LC om man har mer än 40 poäng. Uppklassningen till LB i hoppning innebär att man får starta i LC + 5 cm om man vill, och få poäng på LC-nivå om man är placerad. Placering i LD + 5 cm ger poäng på LD-nivå. 

    Ridlärare tävlar alltid i privatklass och får inga poäng i championat, vandringspriser eller uppklassning. 

    Så här räknas poängen
    Alla placerade får uppklassningspoäng. Den som är uppklassad kan ändå starta i en privatklass, men får inga poäng för placering. Om det inte blir någon ordinarie klass p.g.a. för få starter kan ett lektionsekipage få lov att rida mot privatryttare eller utom tävlan.

    Dressyr
    Vinst i LC ger 4 poäng. Tvåan får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng. 
    Vinst i LB ger 6 poäng. Tvåan får 4 poäng. Trean får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng.
    Vinst i LA ger 8 poäng. Tvåan får 6 poäng. Trean får 4 poäng. Fyran får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng.
    Vinst i Msv ger 10 poäng. Tvåan får 8 poäng. Trean får 6 poäng. Fyran får 4 poäng. Femman får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng.
    Klubbmästerskapen ger inga poäng.

    Hoppning
    Vinst i LD/LD+ ger 4 poäng. Tvåan får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng. 
    Vinst i LC/LC+ ger 6 poäng. Tvåan får 4 poäng. Trean får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng.
    Vinst i LB ger 8 poäng. Tvåan får 6 poäng. Trean får 4 poäng. Fyran får 2 poäng och alla andra placerade får 1 poäng.
    Vinst i 70/80 cm ger 2 poäng och övriga placerade får 1 poäng. Juniorer som tävlar ponny på “rätt höjd” i hästklassen 70/80 cm p.g.a. uppklassning, får samma poäng som om det hade varit en “vanlig klass”.  
    Klubbmästerskapen och Silverhästen/Silverkannan ger inga poäng.

    Uppklassningspoäng idag